Kruisbandoperatie met TTA techniek

Verscheuring van de voorste kruisband is een veel voorkomend probleem bij honden. Er zijn even zovele operatietechnieken beschreven om dit probleem op te lossen. Alle technieken hebben een redelijk tot goede prognose mits goed uitgevoerd (o.a. goede inspectie van de binnenmeniscus).

In onze kliniek gebruiken we verschillende methoden, afhankelijk van het gewicht en activiteit van de hond. Daarnaast kijken we wat financiëel haalbaar is (de kosten voor de verschillende operatiemethoden variëren en zijn afhankelijk van de grootte van de hond).

Bij grotere honden (vanaf ongeveer 20 kg) is het resultaat en het herstel (veel eerder gebruik van de poot, veel minder arthrosevorming op termijn) duidelijk beter indien er wat gedaan wordt aan de stand van de knie.

Dit kan onder meer door het naar voor verplaatsen van een deel van het scheenbeen, ook wel TTA (= tuberositas tibia advancement) genoemd. Hiermee bereiken we dat de kniepees de functie van de voorste kruisband overneemt. 

Tot voor kort werd het het voorste deel van het scheenbeen volledig doorgezaagd en vastgezet met meerdere titanium implantaten. Tegenwoordig is het mogelijk om het scheenbeen deels in te zagen en weer te stabiliseren met maar 1 implantaat en 2 schroeven. Het resultaat is net zo goed, het herstel nog sneller en de kosten kunnen we hiermee veel lager houden dan met de oorspronkelijke TTA methode (prijsverschil is wel € 700,-!).

Deze aangepaste TTA techniek levert voor de patient zoveel voordelen op dat dit veruit onze eerste operatiekeus is bij de wat grotere hond (vanaf ongeveer 20 kg) met voorste kruisband problemen.

Procedure

Hieronder ziet u 3 foto's van een hondenknie waarop u kunt zien hoe de procedure verloopt.

De eerste foto is voor de operatie genomen, hieraan kunnen we meten hoe ver het stuk scheenbeen naar voor verplaatst moet worden. We willen graag bereiken dat een lijn evenwijdig aan het steunvlak van het scheenbeen loodrecht komt te staan op het verloop van de kniepees indien de kniehoek ongeveer 135 graden is. 

Op de tweede foto ziet u de knie direct na de operatie. Het botstuk is naar voor geplaatst en wordt gefixeerd met een titanium kooi en 1 schroef. Dit botstuk groeit binnen 6 tot 8 weken weer vast. De patient stond 2 dagen na de ingreep alweer op de poot en de eigenaar vertelde dat  5 dagen na de operatie alweer een uurtje per dag, aangelijnd, gewandeld werd. De hond belastte de poot alweer voor 80% !

De derde foto is genomen 7 weken na de operatie en toont de mate van vastgroeien van de botdelen. Er is al flinke ingroei van nieuw bot, het herstel is bijna kompleet. Er wordt inmiddels 3 uur per dag gewandeld! De poot wordt weer normaal gebruikt, alleen bij het uit de mand komen ziet de eigenaar nog enige stijfheid. Indien de vergroeing compleet is mag en kan de hond weer alles doen (loslopen, rennen, springen), dat zal in dit geval nog zo'n 2 weken duren.

Heeft u vragen over deze operatie, neem dan contact op met onze kliniek in Veghel. Wij geven u graag meer informatie tel: 0413 - 36 45 89.

Vestigingen

Dierenkliniek Veghel
Heuvel 11
5463 XB Veghel
T 0413 - 36 45 89
dierenkliniekveghel@aadal.nl 

Dierenkliniek Erp
Heesakker 17
5469 AV Erp
T 0413 - 21 13 50
dierenkliniekerp@aadal.nl

Dierenkliniek Heeswijk-Dinther
Laag Beugt 2b
5473 KB Heeswijk-Dinther
T 0413 - 29 29 29
info@aadal.nl 

Spoedgevallen
0413 - 36 45 89