Laparoscopie

Het is mogelijk om op onze praktijk verschillende operaties uit te laten voeren d.m.v. een kijkoperatie (laparoscopie). Om welke operaties het gaat en wat de voordelen zijn leest u hieronder. Hieronder kunt u een video bekijken van een laparoscopische castratie (sterilisatie) bij een hond.

Laparoscopische sterilisatie

Bij sterilisatie van een teefje worden in principe alleen de eierstokken (ovaria) verwijderd; officieel heet deze ingreep dan ook castratie. Dit kan door een grotere snede te maken in de buikwand zodat de hand van de dierenarts de buik in kan gaan om daar de eierstokken af te binden en daarna uit te nemen. De teef wordt na deze ingreep niet meer loops. Het is tegenwoordig ook mogelijk om via een kijkoperatie (laparoscopie) te steriliseren. Via 3 kleine gaatjes (5 mm) gaan een camera en enkele werkinstrumenten de buik in. Via een beeldscherm wordt het beeld van de camera vergroot weergegeven zodat de dierenarts goed kan zien wat hij doet en zijn ook de rest van de organen in de buik goed te beoordelen. Bij mensen worden al heel veel operaties op deze manier uitgevoerd en dit is een hele verbetering ten opzichte van de "klassieke" methode.

De voordelen van laparoscopisch steriliseren zijn:

  • Veel minder pijn na de operatie doordat er maar 3 piepkleine wondjes van 5 mm nodig zijn in plaats van één grote wond van 10-15 cm (zie foto). Bovendien wordt er tijdens de laparoscopische sterilisatie niet aan de ophangbanden van de ovaria (=eierstokken) getrokken, ook dit geeft veel minder pijn na de operatie.
  • Minder zware narcose nodig.
  • Minder kans op complicaties zoals nabloeden, wondinfectie, draadbreuk.
  • Veel sneller herstel en minder ongemak na de operatie, dieren gaan eerder eten, zijn eerder fit, mogen sneller (na 1 dag) rennen en springen. Kortom: veel minder nazorg.
  • Zeer goed overzicht in de buik: betere controle op nabloeding uit ovariumstomp en gelijktijdige controle van andere organen in de buikholte zoals lever, nieren en blaas.

De nadelen van laparoscopisch steriliseren:

  • Indien blijkt  dat de baarmoeder afwijkend is of er onvoorziene complicaties optreden, kan het nodig zijn om alsnog een grotere snede te maken. Dit komt echter zelden voor.
  • De kostprijs is hoger aangezien er gebruik wordt gemaakt van speciale apparatuur en instrumenten die aan slijtage onderhevig zijn.

Andere ingrepen per kijkoperatie

Naast sterilisatie kunnen we nog andere ingrepen per kijkoperatie uitvoeren:

Laparoscopisch vastzetten (fixatie) van de maag
Het is mogelijk om bij bepaalde rassen (met name grote honden met een diepe borstkas) met een verhoogde kans op maagdraaiing (maagtorsie) de maag vast te zetten via een laparoscopische operatie. Hierbij zijn maar 2 kleine gaatjes nodig in plaats van 1 grote snede van 15-20 cm. Bij teefjes kan deze ingreep gecombineerd worden met de sterilisatie. De voordelen zijn dezelfde als bij de laparoscopische sterilisatie.

Laparoscopisch verwijderen van binnenbal (cryptorche reu)
Bij reuen kan het voorkomen dat de testikels niet indalen maar in de buikholte achterblijven. Er is een vergrote kans op het ontstaan van tumoren in zulke testikels. Via de klasieke methode kan soms een grote wond nodig zijn om deze testikels in de buik op te kunnen sporen en te verwijderen. Bij de laparoscopische methode zijn slechts 2 kleine wondjes nodig en met de camera kun je door de hele buik op zoek naar de binnenbal die op vele plaatsen in de buik kan ligggen (van nier tot liesstreek). De voordelen zijn ook hier dezelfde als bij de laparoscopische sterilisatie.

Inspectie van de buikholte
Bij verdenking van processen in de buik die met andere onderzoeken (echografie, röntgenonderzoek) moeilijk op te sporen zijn kunnen we via één klein gaatje de hele buik inspecteren. Bovendien is het mogelijk om tijdens deze ingreep zeer gericht biopten van organen te nemen en op te sturen voor onderzoek.
 

Vestigingen

Dierenkliniek Veghel
Heuvel 11
5463 XB Veghel
T 0413 - 36 45 89
dierenkliniekveghel@aadal.nl 

Dierenkliniek Erp
Heesakker 17
5469 AV Erp
T 0413 - 21 13 50
dierenkliniekerp@aadal.nl

Dierenkliniek Heeswijk-Dinther
Laag Beugt 2b
5473 KB Heeswijk-Dinther
T 0413 - 29 29 29
info@aadal.nl 

Spoedgevallen
0413 - 36 45 89