Veelgestelde vragen

Heeft u vragen? Mogelijk staat uw vraag hieronder erbij.
Zo niet, neem gerust contact met ons op. 

Leggen jullie ook visites aan huis af?

We begrijpen dat het voor u en uw huisdier soms prettiger is om uw dier thuis te laten behandelen. Omdat we aan huis zeer beperkte onderzoeksmogelijkheden hebben, geven we er de voorkeur aan dat u met uw huisdier naar de praktijk komt. In uitzonderlijke gevallen en voor euthanasie proberen we, indien de agenda het toelaat, bij u aan huis te komen.

Regelmatig wordt er tijdens de dienst (buiten openingsuren) om een bezoek aan huis gevraagd. Omwille van de slechts zeer beperkte mogelijkheden tot behandelen en het risico op gelijktijdige spoedgevallen is dit in slechts zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk. Vanzelfsprekend hanteren wij hiervoor aangepaste tarieven.

 

Moet ik altijd naar dezelfde locatie voor mijn huisdier of voor het afhalen van middelen?

Nee, bij ons kunt u zelf kiezen waar u naar toe wilt, tijdens de openingstijden. Echter, tijdens de avond-, nacht- en weekenddiensten kan het voorkomen dat u wordt verzocht om naar een andere locatie te komen dan u gewend bent.

Kan ik steeds bij de dezelfde dierenarts terecht?

Ja, u kunt bij het maken van een afspraak aan de assistente doorgeven bij welke dierenarts u met uw huisdier terecht wilt, mits diegene beschikbaar is.

Wat zijn de openingstijden en de tijden voor de inloopspreekuren?

Per 1 januari 2017 zijn al onze inloopspreekuren komen te vervallen. Wij werken op alle locaties uitsluitend op afspraak, zodat wij voldoende tijd en aandacht kunnen schenken aan uw huisdier. Voor het maken van afspraken en openingstijden van de verschillende vestigingen, klik hier.

 

Kan ik bij jullie ook andere artikelen halen dan dieetvoeders?

Ja, u kunt tijdens de openingstijden aan de balie terecht voor ontwormingsmiddelen, ontvlooiingsmiddelen, tekenpincetten, bepaalde vervolgrecepten, dieetvoeders, shampoos, e.d. Hier hoeft u uiteraard niet eerst voor te bellen.

Is het verplicht mijn dier te chippen?

Honden geboren na 1 april 2013 dienen verplicht gechipt te worden. Indien u uw dier meeneemt op reis naar het buitenland is chippen ook verplicht. Het is natuurlijk wel verstandig om uw dier te laten chippen, b.v. voor het geval dat het wegloopt.

Ik wil met mijn hond/kat op vakantie. Wat moet ik allemaal weten en doen?

Hiervoor moet u rekening houden met een aantal zaken:

  • Uw dier moet goed geïdentificeerd zijn. Dit houdt in dat het óf getatoeëerd is, óf "gechipt" (voorzien van een transponder) is. Chippen is verplicht.
  • Alle gegevens m.b.t. uw dier moeten door de dierenarts geregistreerd zijn in een Europese Vaccinatiepaspoort. Deze dient u te alle tijden bij u te hebben in het buitenland.
  • De rabiës vaccinatie is voor alle landen buiten Nederland verplicht. Minimaal 21 dagen vóór uw vertrek, moet uw dier voor het eerst gevaccineerd zijn. Let wel: dit kan variëren per land.
  • Sommige landen eisen een bloedtest, waarin de antistoftiter (mate van afweer) tegen Rabiës wordt bepaald.
  • U heeft voor een aantal landen een gezondheidsverklaring nodig. Deze moet u een aantal dagen voor uw vertrek naar uw bestemming laten opstellen door uw dierenarts. Hoe lang voor vertrek kan verschillen per land (zie hiervoor de website van de LICG). Deze verklaring dient, afhankelijk van uw bestemming, gelegaliseerd te worden door de VWA.
  • Moet u via meerdere landen reizen om op uw plaats van bestemming te komen, dan dient u er rekening mee te houden dat u ook voor al deze landen aan de eisen moet voldoen.
  • Meer informatie vindt u op de site van de LICG.

Mijn hond/kat gaat naar de kennel / het pension. Welke maatregelen moet ik nemen?

Belangrijk is dat u rekening houdt met de jaarlijkse vaccinaties. Daarnaast hebben veel pensions als eis, dat uw hond ook geënt is tegen kennelhoest. Voor de kat is vaak een aanvullende niesziekte enting vereist (Bordetella). Welke enting u daarvoor nodig heeft, kan ook verschillen per kennel/pension. Informeer daarom altijd zowel bij uw kennel/pension als bij uw dierenarts, wat het beste is voor uw dier.

Kunnen jullie bloed en/of urine onderzoeken?

Ja, de meest voorkomende bepalingen kunnen wij in onze kliniek uitvoeren zodat we snel kunnen inspelen op eventuele problemen en de therapie van de ziekte hier op kunnen aanpassen. Voor een aantal bepalingen schakelen wij externe laboratoria in, waarvan we in veel gevallen binnen een dag de uitslag binnen hebben.

Maken jullie ook officiële rontgenfoto`s t.b.v. heupdysplasie en elleboogdysplasie?

Ja, wij kunnen officiële röntgenfoto's maken. 

Kan elk dier zonder meer onder narcose gebracht worden?

Aan elke operatie gaat een onderzoek vooraf om vast te stellen of een patiënt geschikt is, om veilig en met de optimale middelen onder narcose te brengen. Dit onderzoek begint met een uitgebreide vragenlijst over de ziektegeschiedenis van de patiënt. Het actuele gewicht wordt gemeten en vervolgens wordt een algemeen klinisch onderzoek uitgevoerd. Het wordt aangeraden om bij dieren ouder dan 7 jaar, of bij dieren welke een verhoogd risico hebben op basis van de uitkomst van het vorige onderzoek, vooraf een bloedonderzoek te laten doen.
Afhankelijk van de uitkomsten van bovengenoemde handelingen, wordt besloten of en hoe een dier onder narcose wordt gebracht. 

Welke infectieziekten zijn bij het konijn van belang?

In ons land bestaan twee belangrijke virusziekten bij het konijn, te weten Myxomatose en Virale Hemorrhagisch Syndroom (ook wel VHD, VHS en RHD genoemd). Beide ziekten kennen een dodelijk verloop. Na besmetting is er geen behandeling en vrijwel geen genezing mogelijk. Zowel in huis als buitenshuis gehouden dieren lopen het risico met deze ziekten besmet te worden. Gelukkig kunnen konijnen door middel van een vaccinatie een bescherming verkrijgen. 

Wat zijn handige websites voor informatie over mijn huisdier?

Vestigingen

Dierenkliniek Veghel
Heuvel 11
5463 XB Veghel
T 0413 - 36 45 89
dierenkliniekveghel@aadal.nl 

Dierenkliniek Erp
Heesakker 17
5469 AV Erp
T 0413 - 21 13 50
dierenkliniekerp@aadal.nl

Dierenkliniek Heeswijk-Dinther
Laag Beugt 2b
5473 KB Heeswijk-Dinther
T 0413 - 29 29 29
info@aadal.nl 

Spoedgevallen
0413 - 36 45 89