** Het is vanaf nu mogelijk om ook online een afspraak te maken. **

Expertises

Laparoscopie (kijkoperatie)

Bij Aadal Dierenkliniek bieden we een geavanceerde en minimaal invasieve chirurgische techniek aan, genaamd laparoscopie. Deze techniek stelt ons in staat om op een nauwkeurige manier ingrepen uit te voeren in de buikholte van jouw huisdier. Hierdoor kunnen we een effectieve, minder belastende chirurgische behandelingen bieden, waardoor jouw huisdier sneller dan bij een klassieke operatie weer zijn normale leven kan leiden.

Laparoscopie maakt gebruik van een camera, die via een kleine incisie in de buik wordt ingebracht. Deze camera geeft ons een gedetailleerd beeld van de interne organen, waardoor we zorgvuldig kunnen navigeren en de ingreep uitvoeren. Afhankelijk van de uit te voeren handeling worden er nog 1 of 2 incisies gemaakt om met extra instrumenten in de buik te kunnen werken.

Bij Aadal Dierenkliniek hebben we een team van ervaren dierenartsen die zich hebben gespecialiseerd in laparoscopische chirurgie. Zij kunnen verschillende laparoscopische ingrepen, zoals sterilisatie, castratie van een cryptorche reu en gastropexie (het vastzetten van de maag aan de buikwand) verrichten.

De voordelen van laparoscopische sterilisatie zijn:

  • Minder pijn na de operatie
  • Minder zware narcose nodig
  • Minder kans op complicaties
  • Sneller herstel

Laparoscopische ingrepen

Laparoscopische Sterilisatie

Tegenwoordig is het mogelijk om via een kijkoperatie te steriliseren. Via drie kleine gaatjes van ongeveer 5 mm wordt een camera en enkele werkinstrumenten in de buik gebracht. Het beeld van de camera wordt vergroot weergegeven op een beeldscherm, zodat de dierenarts goed kan zien wat hij doet en de andere organen in de buik kan beoordelen. De bloedvaten naar de eierstokken toe worden dicht gebrand, waarna de eierstokken losgeknipt worden en verwijderd. Hierbij wordt in tegenstelling tot de klassieke operatie niet aan de ophangbanden van de baarmoeder getrokken wat minder pijn na de operatie geeft.

Bij de sterilisatie van een teefje worden normaal gesproken alleen de eierstokken (ovaria) verwijderd. Indien echter de baarmoeder afwijkend toont tijdens de ingreep zal alsnog de klassieke operatie uitgevoerd worden om het mogelijk te maken naast de eierstokken ook de baarmoeder operatief te verwijderen.  

Laparoscopische verwijdering van de binnenbal bij cryptorche reuen: 

Bij reuen kan het voorkomen dat de testikels niet zijn ingedaald en in de buikholte achterblijven. Dit vergroot het risico op het ontwikkelen van tumoren in de testikels een klein beetje. Het verwijderen van de testikels uit de buikholte is echter niet noodzakelijk om deze rede.

Mocht castratie gewenst zijn, bijvoorbeeld om de reu onvruchtbaar te maken of om gedragsproblemen te behandelen, dan zal de testikel in de buikholte opgespoord moeten worden. Met de klassieke methode kan soms een grote snede nodig zijn om deze testikels in de buik te vinden en te verwijderen.

Met laparoscopie zijn slechts twee kleine wondjes nodig en kan de dierenarts met behulp van de camera door de hele buik op zoek gaan naar de binnenbal, die op verschillende plaatsen in de buik kan liggen (van de nier tot de liesstreek). De voordelen zijn ook hier vergelijkbaar met die van laparoscopische sterilisatie.

Inspectie van de buikholte: 

Wanneer er vermoedens zijn van aandoeningen in de buik die moeilijk te detecteren zijn met andere onderzoeken zoals echografie en röntgenonderzoek, kunnen we via één klein gaatje de hele buikholte inspecteren. Bovendien is het mogelijk om tijdens deze ingreep gerichte biopten van organen te nemen en op te sturen voor verder onderzoek.

Laparoscopische fixatie van de maag: 

Bij bepaalde rassen, vooral grote honden met een diepe borstkas, met een verhoogd risico is op maagtorsie, kan de maag via een laparoscopische operatie worden vastgezet. Hierbij zijn slechts twee kleine gaatjes nodig in plaats van één grote incisie van 15-20 cm. Bij teefjes kan deze ingreep gecombineerd worden met sterilisatie.

Divider
Divider